Rozvoj spolupráce s Indonéziou

29.11.2013 Celý región

(Bratislava – 29.11.2013) - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský po pracovnej ceste v Južnej Kórei odlieta do Indonézie, kde sa ( 2. – 3. decembra 2013) uskutoční 3. zasadnutie Medzivládnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu (MVK) medzi Slovenskou republikou a Indonézskou republikou.

Cieľom MVK je zhodnotenie obchodno – ekonomickej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Indonézskou republikou od ostatného zasadnutia, ktoré bolo v Bratislave v apríli 2010. Slovensko venuje primeranú pozornosť rozvoju najmä ekonomických vzťahov s Indonéziou. „Z hospodárskeho hľadiska Slovensko vníma Indonéziu ako krajinu s potenciálom pre umiestnenie výrobkov automobilového, strojárenského, chemického a elektrotechnického priemyslu, výrobkov špeciálnej techniky, dodávok investičných celkov pre výstavbu elektrární, cementární a výrobných kapacít potravinárskeho priemyslu. Indonéziu považujem za dôležitú krajinu v regióne juhovýchodnej Ázie “, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský.

Po ukončení MVK minister T. Malatinský otvorí 8. Slovensko- indonézske obchodné fórum, ktorého sa zúčastnia podnikatelia oboch krajín v oblasti strojárenstva, energetiky poľnohospodárstva a výstavby infraštruktúry. Minister sa potom zúčastní na rokovaní ministerskej konferencie WTO.

Export Slovenska do Indonézie má v posledných rokoch stúpajúci trend. V roku 2010 jeho hodnota dosiahla 11 mil. €, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2009, predstavuje nárast o 45%. Pozitívne sa vyvíjal slovenský export do teritória aj v roku 2011 a 2012, kedy dosiahol hodnotu 10,2 mil. € a 12,4 mil. €, čo je nateraz najväčšia dosiahnutá hodnota slovenského exportu vôbec.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región